Welke zadelonderlegger is het beste voor jouw paard?

De zadelonderleggers van Winderen lijken op elkaar, maar toch doet de een net wat anders dan de ander. Bij de keuze van de voor jou en jouw paard beste zadelpad, moet je rekening houden met wat er bepalend is geweest bij de keuze van het zadel.

De pads zijn te koop in een dressuur- en springmodelen zijn er in drie uitvoeringen: De comfort, met een dikte van 18mm, de slim,
met een dikte van 10mm en de Correction, met een dikte van 18mm en vilten correctie-inlages

GOED VOOR RUITER EN PAARD

 De Backprotect-technologie die we hebben ontworpen zit in iedere Winderen pad verwerkt. De pads zijn schokabsorberend en verdelen de druk mooi over de rug van je paard. Ook al dempen onze pads veel, heb je als ruiter niet het gevoel dat je het paard minder onder je voelt bewegen. Door de optimale drukverdeling gaat je zadel stabieler op de paardenrug liggen en merk je dat je paard vrijer kan bewegen.

Doordat paarden met deze pad makkelijker lopen kunnen ze ook hun rug beter strekken en ontspannen, 89,6% van de ondervraagde gebruikers merkt een verbetering van de spieren van hun paard en nog eens 75% van de ondervraagde gebruikers constateerde minder rugpijn bij henzelf na de training. Dat deze pad werkt is bewezen, maar welke pad past nou het beste bij jou en jouw paard?

MAKKELIJK SCHOON TE MAKEN

De zadelonderleggers hebben losse hoezen, die je gemakkelijk in de wasmachine kan wassen. De hoezen van de slim- en comfortpad kun je onderling verwisselen, maar de Correction zadelonderleggers hebben een bewerkte hoes met een flexibele pad waardoor de vilten correctiepads perfect passen. Voor de toplaag is er een scheurvast materiaal gebruikt dat de andere lagen beschermt terwijl het zadel en de zadelonderlegger perfect stabiel verbonden blijven. De onderzijde van de pad is gemaakt van een ademende stof met kleine gaatjes, waardoor de pad ook goed stabiel blijft liggen.

COMFORT

Dikte foaminlays: 18 mm

SLIM

Dikte foaminlays: 10 mm

CORRECTION

Dikte foaminlays: 18 mm + vilten correctiepads

COMFORT – COMFORT BIJ HET OPBOUWEN NA BLESSURES

Deze pad is de eerste die in de Winderen familie is ontstaan en geproduceerd. Het is de meest gekozen zadelonderlegger omdat de 18 mm dikke foampads geschikt zijn als je tot nu toe een dikke gel-, bont- of memoryfoamonderlegger hebt gebruikt.

De bovenlaag van de zadelonderlegger stabiliseert het zadel op verschillende manieren door het zadel tegen de rug van het paard aan te ‘zuigen’ en een stofhoes rond het zadel te vormen. Hierdoor worden kleine pasfouten in het zadel hersteld wat extra fijn is voor het paard. Maar het belangrijkste punt is dat deze laag dynamisch efficiënt is bij elke beweging van het paard. De tweede laag is ongekend schokabsorberend en minimaliseert drukpunten van het zadel op de rug van het paard. Verdeling van de druk van het zadel resulteert, in de meeste gevallen, in meer comfort voor het paard wat vaak zorgt voor een paard wat fijner gaat lopen en beter presteert. Jij kan namelijk ook geen marathon lopen als je schoenen net niet fijn passen omdat ze knellen of net te ruim zijn.

De derde laag die op de paardenrug ligt zorgt voor een betere drukverdeling op de paardenrug en maakt het mogelijk dat de rugspieren vrij bewegen en kunnen ontspannen en zorgen voor hun ontwikkeling, wat erg belangrijk is voor een goede spieropbouw. Dit is ook van invloed op hun efficiëntie en prestatie. (89,6% van de ondervraagde gebruikers constateerde een verbetering van de rugspieren van hun paard bij gebruik van de Winderen Back Protect Solution zadelonderleggers).

Dankzij de combinatie van verschillende materialen met verschillende en technologisch geavanceerde eigenschappen leveren Winderen zadelonderleggers goede resultaten en een betere prestaties voor zowel ruiters als, en dat is het belangrijkst, paarden.
De meeste ruiters merken op dat hun paard eerder los is en makkelijker soepel loopt, 75% van de ondervraagde gebruikers van de Winderen Back Protect Solution zadelonderleggers merkt dit effect op hun paard.

WANNEER MOET IK KIEZEN VOOR DE COMFORT-UITVOERING?

 • Als je één zadel voor meerdere paarden gebruikt.
 • Dit zadel speciaal voor jouw paard is gemaakt en de fabrikant heeft er een zadelonderlegger bij geleverd.
 • Ik gebruik schapenvacht-, memoryfoam-, dikke gelpads.
 • Als je zadel op maat gemaakt heeft, maar je je paard na een blessure makkelijker rugspieren op wil laten bouwen.
 • Als je paard jong is, de training is net begonnen en je weet dat hij/zij nog groeit en je daarom een wat ruimer zadel hebt gekocht.
 • Als je paard zwakke rugspieren heeft en je moet ze zo efficiënte mogelijk trainen en deze sterker maken.

SLIM – VOOR EEN ZADEL WAT PERFECT IN BALANS IS

We hebben de Slim-uitvoering ontwikkeld op speciaal verzoek van ruiters die op maat gemaakte zadels voor elk paard gebruiken. Deze pad is bijna de helft dunner de Comfort en zorgt daardoor dat er zo min mogelijk extra tussen het perfect passende zadel ligt en de paardenrug. Net als bij de Comfort-uitvoering bestaan de zadelonderleggers in de Slim-uitvoering uit drie technologisch geavanceerde lagen. Deze zijn gekalibreerd om de energie afvoerende eigenschappen te behouden.

Omdat een paard in training constant veranderd is er na verloop van tijd toch een kleine correctie nodig in de pasvorm van het zadel, omdat er eenmaal meer spieren op het paard zijn ontwikkeld. De verandering van de bespiering gaat de hele trainingstijd van een paard door. Bij de Slim-uitvoering van de Winderen zadelonderlegger is de laag die zich aanpast aan de rug en de pasvorm van het zadel verbeterd tot een minimum teruggebracht. Het foam dat voor de andere twee lagen is gebruikt, is elastischer en biedt volledige schokabsorptie en verdeling van drukpunten zoals bij de Comfort-uitvoering. Al deze lagen en verbeteringen zijn tot een zo dun mogelijke pad gemaakt zodat de perfecte pasvorm van het zadel ook zo blijft en het alleen maar voordeel en comfort voor het paard oplevert.

WANNEER MOET IK KIEZEN VOOR DE SLIM-UITVOERING?

 • Het zadel is op mijn paard perfect in balans.
 • Als je een op maat gemaakt zadel hebt en je wil zorgen dat het zadel zo goed mogelijk past, ook bij nieuwe spieropbouw
 • Je gebruikt alleen een zadelonderlegger of een dunne gelpad.

CORRECTION – VOOR EEN ZADEL WAT CORRECTIE NODIG HEEFT

De Correction-uitvoering is op basis van de Comfort pad, maar je kunt met de bijgeleverde vilten inlages zelf de correcties aanbrengen naar gelang jouw paard in combinatie met het zadel dat nodig heeft.

De andere winderen zadelonderleggers hebben vier verschillende compartimenten voor de inlages, maar de correction zadelonderlegger heeft er zes. Dit zorgt ervoor dat e nog preciezer op de juiste plaats de correcties door middel van de inlages kan aanbrengen.
Deze pad is ontworpen in samenspraak met fysiotherapeuten en veeartsen om te passen bij het natuurlijke verloop van de rugspieren van het paard.

Als je echt een grotere correctie nodig hebt, bijv. van 9 mm dik, kun je minder inlages gebruiken in het midden van de onderlegger, bijvoorbeeld 4 mm om een zachte overgang te maken in plaats van een scherpe hoek te vormen.

De middelste inlage helpt de stand van het zadel op de paardenrug te corrigeren en verbetert de drukverdeling. Als een zadel bepaalde drukplekken heeft kun je zien dat paarden op een bepaalde plek wel en niet gezweet hebben, zit zou over de lengte van het hele zadel moeten zijn, omdat het zadel overal moet aansluiten. Dit kan ook leiden tot drukplekken op de rug die erg oncomfortable voor je paard zijn. Dankzij het gebruik van vilten pads in verschillende diktes kun je de dikte van de correctieonderlegger aanpassen van 2 tot 9 mm, naar gelang de drukverdeling van het zadel.

Wanneer moet ik kiezen voor de Correction-uitvoering?

 • Als je het gevoel hebt dat je zadel uit balans ligt en voor- of achterover valt.
 • Als je paard een blessure heeft gehad en daardoor veel spieren is verloren, dan kan deze pad je helpen om correcties toe te passen naar gelang de opbouw van de spieren.
 • Als je een paard hebt dat te hoog is bij het kruis waardoor je altijd zadelonderleggers moet gebruiken met een voor-/achtercorrectie.
 • Als je een paard hebt dat meer vulling nodig heeft in het midden van het zadel om dit op het hele rugoppervlak te laten rusten en niet alleen aan de voor- en achterkant (de karakteristieke droge plekken in het midden van het zadel).
 • Als je je hetzelfde zadel op meer dan één paard gebruikt.
 • Als je jonge paarden moet inrijden die nog bespiering moeten krijgen en je wil dat jouw zadel op een goede manier snel op de ruggen past.

We hopen dat we je nu meer over de Winderen zadelpads hebben kunnen vertellen en dat je de keuze hebt kunnen maken welke pad het beste voor jou en jouw paard(en) geschikt is.
Mocht je nog vragen hebben over de Winderen pads, dan helpen we graag met je vraag. Neem contact met ons op via de site of op onze social media. We zijn altijd blij om onze klanten te kunnen helpen.

Team Hidez Benelux

WANNEER MOET IK KIEZEN VOOR DE CORRECTION-UITVOERING?

 • Als je het gevoel hebt dat je zadel uit balans ligt en voor- of achterover valt.
 • Als je paard een blessure heeft gehad en daardoor veel spieren is verloren, dan kan deze pad je helpen om correcties toe te passen naar gelang de opbouw van de spieren.
 • Als je een paard hebt dat te hoog is bij het kruis waardoor je altijd zadelonderleggers moet gebruiken met een voor-/achtercorrectie.
 • Als je een paard hebt dat meer vulling nodig heeft in het midden van het zadel om dit op het hele rugoppervlak te laten rusten en niet alleen aan de voor- en achterkant (de karakteristieke droge plekken in het midden van het zadel).
 • Als je je hetzelfde zadel op meer dan één paard gebruikt.
 • Als je jonge paarden moet inrijden die nog bespiering moeten krijgen en je wil dat jouw zadel op een goede manier snel op de ruggen past.

We hopen dat we je nu meer over de Winderen zadelpads hebben kunnen vertellen en dat je de keuze hebt kunnen maken welke pad het beste voor jou en jouw paard(en) geschikt is.
Mocht je nog vragen hebben over de Winderen pads, dan helpen we graag met je vraag. Neem contact met ons op via de site of op onze social media. We zijn altijd blij om onze klanten te kunnen helpen.

Team Hidez Benelux

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave