Waarom je het beste kunt kiezen voor de L-Mesitran honingzalf.

MET DE L-MESITRAN HONINGZALF KUN JE ELKE (OPEN) WOND PROFESSIONEEL BEHANDELEN.

Sinds jaar en dag wordt honing gebruikt om wonden te helen. Tijdens de middeleeuwen werd honing al ingezet bij wondgenezing, iets wat later bewezen effectief is gebleken. Het moet wel echt goed werken als we iets wat we in de middeleeuwen gebruikten nog steeds inzetten en dat is bij honingzalf zeker het geval. Maar hoe werkt honing(zalf)? En hoe komt het dat wonden zo goed genezen als je er honing op aanbrengt?

Ten eerste werkt honing zo goed omdat veel fructose en glucose bevat, in de volksmond ook wel suiker genoemd. Bacteriën hebben net zoals cellen van dieren een doorlatende celwand die altijd qua zout, suikergehalte en andere mineralen, gelijk wil zijn met de omgeving. Als je een wond heel zoet maakt dan zullen de bacteriën veel vocht afdrijven uit de cel(len) en zo dood gaan aan een gebrek van vocht. Dit werkt dus ook bij bacteriën die immuun zijn voor antibiotica en is niet schadelijk voor de huid van het dier.

Uit studies is gebleken dat een simpele suikeroplossing met de zelfde concentraties als honing niet even effectief is als honing zelf omdat daar meer werkzame stoffen in zitten.

Ook bevat honing het enzym glucose oxidase, dit maakt de stof hydrogeen peroxide wat dodelijk is voor een bacterie maar niet schadelijk voor je dier. De mate waarin deze stof vrij komt is wel dodelijk voor een bacterie die maar uit een cel bestaat, maar niet voor een heel weefsel. De bijen die de honing maken zorgen ook dat er propolis in de honing komt, een goedje wat bedoeld is om het voedsel voor de jonge bijen te conserveren, ook deze stof heeft een antibacteriële werking.
Kortom, honing is een heel krachtig middel wat niet invasief is voor het dier maar wel helpt bij het weren van bacteriën en het herstel van de wonden.

L-MESITRAN VERGELEKEN MET ANDERE HONINGPRODUCTEN.

Tijdens de ontwikkeling van L-Mesitran is er uitvoerig aandacht besteedt aan de optimalisatie van zowel de antimicrobiële activiteit, stimulatie van wondgenezing en het praktische gebruik.

De voor veterinair gebruik geadviseerde L-Mesitran Soft Gel bestaat zodoende uit 40% medicinale honing, hypoallergene lanoline (Medilan®), propyleenglycol, PEG4000 en de vitamines C & E. Deze combinatie is uiterst effectief en diverse studies tonen aan dat deze L-Mesitran formulering vele malen effectiever is dan alleen de ruwe honing component. L-Mesitran Soft is de milde versie van L-Mesitran Ointment. L-Mesitran Ointment bevat 48% medicinale honing, hypoallergene lanoline (Medilan®), zonnebloemolie, levertraanolie, Calendula Officinalis, Aloë Barbadensis, vitamine C & E en zinkoxide. Deze kan meer prikkelend zijn in de wond dan L-Mesitran Soft.

Veel andere op honing gebaseerde producten bevatten pure honing (de meeste producten met 80-100% manuka honing) waardoor het plakkerig is en lastig aan te brengen. Andere producten die nog vaak in de praktijk worden ingezet, bevatten lagere concentraties honing waardoor de antimicrobiële effectiviteit en wondheling beperkter zijn. Recentelijk zijn er een paar vergelijkingsstudies gepubliceerd waarin bevestigd wordt dat L-Mesitran een sterkere antimicrobiële effectiviteit heeft dan alle geteste competitieve honingproducten. Dit werd verklaard doordat de supplementen die aan de honing zijn toegevoegd een sterke synergistische activiteit vertoonden. Vitamine C is een bekende cofactor bij de biosynthese van collageen en verbetert de angiogenese en de spankracht in de huid. Vitamine E beschermt de cellen tegen lipide peroxidatie, is ontstekingsremmend en vermindert littekenvorming. Bovendien is gepubliceerd dat vitamine C & E de antimicrobiële activiteit van antibiotica, waaronder honing, versterken.

De synergistische werking van de verschillende bestanddelen in L-Mesitran Soft is overtuigend aangetoond. L-Mesitran onderscheidt zich door deze supplementen van alle andere honingproducten.
Een ander verschil in de samenstelling is dat L-Mesitran lanoline gebruikt, terwijl andere producenten glycerine of paraffine gebruiken in hun formuleringen. Van lanoline is beschreven dat het de wondgenezing stimuleert en de epithelialisatie bevordert.

In tegenstelling tot de meeste honingproducten worden van L-Mesitran naast de antimicrobiële activiteit ook constant de klinische effecten beschreven en gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Onlangs zijn er twee grote paardenstudies (randomized controlled trials) gepubliceerd waaruit ook de profylactische activiteit van L-Mesitran wordt ondersteund. Na een eenmalige subcutane aanbrenging van L-Mesitran bij scheurwonden was er significant meer complete wondgenezing en waren er significant minder infecties. Ook na koliekoperaties leidde een eenmalige subcutane toediening van L-Mesitran tot significant minder infecties (een afname van 32% naar 8%). L-Mesitran Soft is ook zeer geschikt voor het opvullen van diepere wonden.

WAT IS MEDICINALE OF MEDICAL GRADE HONING?

Medicinale honing moet aan de volgende criteria voldoen:

  • is biologisch en vrij van verontreinigingen en giftige stoffen,
  • is gamma gesteriliseerd onder gestandaardiseerde omstandigheden en vrij van gevaarlijke micro-organismen,
  • kan veilig worden toegepast in medische therapieën,
  • volgt strikte productie- en opslagnormen, en wettelijke en veiligheidsvoorschriften,
  • voldoet aan de fysisch-chemische criteria die belangrijk zijn voor het gebruik van honing als wondverzorgingsproduct.

Om aan de criteria voor medicinale honing te voldoen, moeten de normen voor het verzamelen en produceren van medicinale honing strikt worden nageleefd.

Indien honing niet gesteriliseerd wordt, betekent dit dat er Clostridium botulinum aanwezig kan zijn en het product zeker niet gebruikt mag worden bij necrotiserende wonden.
De enige toegestane manier om honing steriel te maken voor wondzorgtoepassingen is gamma bestraling. Dit doodt de sporen effectief af, zonder enig verlies van wondhelende en antibacteriële eigenschappen (Molan en Allen, 1996). Warmtebehandeling van honing vernietigt mogelijke contaminaties doch tegelijk ook de meeste antibacteriële activiteit door het denatureren van de enzymen die zorgen voor de vorming van waterstofperoxide (White en Subers, 1964).

L-Mesitran heeft een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding. Hierdoor zijn de producten voordeliger in aanschaf en gebruik en vooral ook effectiever dan de meeste andere honingproducten.

WIST JE DAT MEDICINALE WONDZALF AL HELPT ALS ER 5% HONING IN VERWERKT IS?

Maar L-mesitran bevat wel 40% medicinale honing en is daarom veel krachtiger dan andere wondzalven met minder werkzame stoffen. Een klein beetje van L-mesitran honingzalf is al genoeg om de huid te helpen herstellen en te ondersteunen. Bij kleinere wonden hoef je door de antibacteriële werking niet met steriele gaasjes te werken en kun je met alleen de zalf al volstaan in de wondverzorging.

De werking van L-mesitran is uitvoerig getest de honing gel zijn goedgekeurd voor veterinair en medicinaal gebruik. Dus als je zelf een wondje hebt kun je ook gewoon de L-mesitran uit de stal EHBO doos gebruiken.

Mocht je nog vragen hebben over hoe jij het beste voor de wonden van je paard of huisdier kan zorgen, aarzel niet om contact op te zoeken. We kijken graag met je mee en kunnen je ondersteunen met advies.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave