SOS Bij mok!
Mok is een verzamelnaam voor aandoeningen aan de paardenbenen die (meestal in de kootholtes) kleine wondjes of korstjes veroorzaken. Soms wordt mok laat pas opgemerkt omdat niet elk paard er evenveel last van heeft, maar sommige paarden ervaren veel pijn en laten tekenen zien van kreupelheid.
Hoe wordt mok veroorzaakt?
Dit is voor ieder paard anders, omdat mok een verzamelnaam voor meerdere verschillende aandoeningen zijn die ogenschijnlijk op elkaar lijken. Mok komt vaak van binnenuit een paard, maar het kan ook komen door een verandering van het voer of van het weer. Of een slechtere weerstand. Alleen de symptomen aanpakken helpt vaak niet genoeg, als het onderliggende probleem niet wordt aangepakt blijven de wondjes terugkomen. Het is dus zaak om uit te vinden waarom jouw paard mok heeft. Dit kan ook door een blubberige paddock komen, maar sommige paarden hebben zelfs last van een mokexplosie bij zonnig weer en hogere temperaturen.
wat als 1e te doen bij constatering van mok?
Als je het paardenbeen optilt en in de kootholte wondjes of korstjes ontdekt, (vaak net onder de koot en in de v vormige huidplooi in de kootholte) dan wordt dat onder de naam ‘’mok’’ geschaard. (Natuurlijk geldt dit niet als het een schaaf- of snijwond is, deze zien er duidelijk anders uit. ) De plekjes kunnen heel gevoelig zijn voor je paard, dus trek niet de korstjes er meteen af. Het eerste wat je moet doen is met een schaar of scheermachine zorgen dat de kootholte vanaf rand waar het been overgaat in de hoef tot de koot aan, aan de achterkant helemaal vrij van haren wordt gemaakt. Zo kan de huid mooi drogen en kun jij echt smeren op de plek waar de zalf nodig is, in plaats van op de haren…
Neem een milde of verzorgende shampoo, zoals teatree of aloë vera shampoo, maar heb je dat niet, dan is Zwitsal shampoo voor kleine kinderen ook prima om te gebruiken. Als je het been goed inzeept, zorg ervoor dat de shampoo echt goed kan intrekken en de korstjes kan verweken. De korstjes moeten er namelijk af, zodat de zalf die je op de wond smeert ook echt op de huid komt waar het nodig is.
Wij bevelen aan om Copper Hawk wonderzalf op de plekjes te smeren, deze zalf is op basis van kruiden en helpt de huid snel, maar vooral ook goed, te herstellen. Ook hebben we mokspray van het merk DUO in het assortiment die je kan gebruiken om de mokplekken te behandelen, deze is heel makkelijk in gebruik.
Hoe kom je van mok af?
Om mok écht te genezen zal smeren alleen niet helpen, je zult moeten uitzoeken waar de mok vandaan komt. Is het immuunsysteem verzwakt? Het nieuwe voer? Misschien is het wel een mijt die de klachten veroorzaakt? Wat je kan doen is proberen om te experimenteren om uit te sluiten waar de wonden vandaan komen. Je kunt de dierenarts met een microscoop naar de een schraapsel van de korsten laten kijken, dan kan hij/zij zien of er sporen zijn van mijten. Als die er niet zijn? Laat eens kijken naar het immuunsysteem, je kunt natuurlijk een supplement geven om dit te ondersteunen, maar je kunt ook een bloedonderzoek doen of een osteopaat met en natuurlijke geneeskunde specialisatie laten komen.
Mok kan echt een hele vervelende aandoening zijn, die zomaar weer kan terugkomen als de oorzaak niet wordt aangepakt. Veel paarden komen nooit van hun mok af omdat de oorzaak niet wordt onderzocht… Als je lekker wil rijden met je paard en niet van de een op andere dag met een kreupel paard wil zitten als je eindelijk weer op wedstrijd gaat, is het heel erg belangrijk om de mok echt uit te bannen. En in de tussentijd waarin je de oorzaak nog niet gevonden hebt, de vacht goed korthouden, wassen om de korstjes te weken en smeren, smeren, smeren en regelmatig de benen controleren, ook al lijken de wondjes weg.
Bij ernstige gevallen zetten wij ook compressie producten in om zo de zwelling te verminderen en de genezing vlotter te laten verlopen. voor vragen kunt u altijd contact opnemen.
Team Hidez