Wat is compressietechniek en hoe werkt het?

Misschien heb je weleens gehoord dat er een paard was met dikke stalbenen of gallen die daarvoor speciale bandages kreeg of compressiekousen en de benen daarna een stuk dunner waren? Stalbandages, compressiekousen voor paarden en voor mensen, misschien heb je er wel van gehoord dat het werkt maar hoe het nou precies werkt niet. Om dit principe van compressietechniek uit te leggen moeten we wat dieper in het lichaam duiken.

Het lichaam bestaat uit weefsels met daarin miljoenen cellen. Deze cellen moeten gevoed worden met een stof die ze kunnen verbruiken om aan energie te komen. De cellen komen aan deze stoffen doormiddel van het zogenoemde tussenweefselvloeistof, deze vloeistof komt uit de kleine
bloedvaten (haarvaten) die kleine poriën hebben en door het hele lichaam verspreid zijn.

Deze haarvaatjes zijn eigenlijk ‘lek’ en lekken zo het tussenweefelsvloeistof met bruikbare stoffen naar de cellen. Deze tussenweefselfvloeistof komt uit het bloed, maar is het niet, want er zitten geen rode bloedcellen, die blijven altijd in de bloedvaten. Alleen vocht met daarin opgeloste stoffen en witte bloedcellen kunnen uit de haarvaten. De cellen worden gevoed met deze vloeistof en verbruiken de stoffen om te kunnen leven, daarbij komen afvalstoffen vrij. Deze afvalstoffen worden afgevoerd door lymfevaten die de afvalstoffen scheiden van de bruikbare stoffen die later weer in het bloed terecht komen.

Ook als je spierpijn ervaart heb je last van afvalstoffen die zorgen dat je het pijnlijke gevoel hebt in je spieren. Als je spierpijn ervaart heb je meer van je spiercellen gebruikt dan waar ze op dat moment  voor getraind zijn, omdat de spier niet zo ‘’doorbloed’’ is krijgen de cellen niet genoeg zuurstof vanuit het bloed aangeleverd en moeten daardoor ‘’anaeroob verbranden’’ (verbranden zonder het gebruik van zuurstof) om energie te kunnen leveren. Dit proces levert melkzuur op, dat melkzuur zorgt voor die spierpijn. Maar met compressietechniek kun jij spierpijn voorkomen en zorgen dat je als je het krijgt veel minder last van krijgt.

Lymfevaten, waarin de tussenweefselvloeistof in terecht komt, lopen door het hele lichaam. Door te bewegen en je spieren te gebruiken stimuleer je het lichaam om lymfevocht af te voeren. Lymfevocht heeft niet het hart als pomp om te circuleren zoals bloedvaten dat hebben, lymfe hebben druk nodig, die van spierbeweging en bloedvaten in de buurt kan komen of van compressie zoals met compressiekousen. Met compressietechniek zet je een soort tegendruk op het lichaam, waardoor het vocht en het weefsel waarin het zich begeeft naar binnen wordt gedrukt en de circulatie van de lymfe wordt gestimuleerd. Hierdoor krijgen de cellen sneller energierijk tussenweefselvloeistof, waardoor ze minder snel over gaan op verbranding zonder zuurstof, dus minder spierpijn. En als er spierpijn optreed, dan wordt het melkzuur sneller afgevoerd en kunnen de cellen sneller herstellen door de betere doorstroom. Hierdoor werkt compressietechniek ook bij het voorkomen van blessures en bij herstel van een zware training.

Als je ooit een lange vliegreis hebt gemaakt en lang in dezelfde stoel hebt gezeten dan ken je het gevoel van vermoeide en pijnlijke benen. Nu weet je dat dat komt omdat jouw lymfesysteem er helemaal niet voor gemaakt is om lang stil te zitten. Dan wordt er namelijk geen tussenweefselvloeistof afgevoerd en worden de cellen in je benen moe omdat ze ook geen nieuwe stoffen of zuurstof krijgen. Dit kun je verhelpen door simpelweg een compressiesok aan te doen voordat je een lange reis tegemoet gaat. Hetzelfde geldt voor je paard op de trailer, de benen van je paard krijgen hetzelfde probleem. Maar gelukkig zijn er voor paarden ook compressiekousen om de benen hierin te ondersteunen.

Kijk in onze webshop voor ons aanbod aan compressie producten voor uw paard!

Wil je meer weten over het lymfesysteem en oedeem? Dan kun je deze filmpjes nog kijken:

  1. hoe werken de lymfe: https://www.youtube.com/watch?v=vsgwN0nxtqc
  2. oedeem: https://www.youtube.com/watch?v=Y7HKUl1XKkY

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave