Iris Sijtsma is een Friese dressuuramazone die in Sintjacobiparochie haar dressuurstal Sijtsma Dressage runt.

Ook heeft ze haar eigen talent team opgericht; Sijtsma Dressage Talents. Iris rijdt op internationaal niveau.


Hoe ben je begonnen met paardrijden?

Mijn ouders reden in de aangespannen sport, dus er waren al altijd paarden thuis. Ik was vroeger echt een waaghals en stapte overal op. Mijn broer kreeg op een gegeven moment een pony van de veemarkt die mijn broer toen voor 200 gulden kochten.
Dat werd uiteindelijk mijn pony en daarmee is alles voor mij begonnen. Ik heb altijd op (bijna) gratis pony’s gereden omdat deze pony drachtig bleek te zijn. Uit deze merrie (b pony) kwam een hele leuke bonte c pony merrie. Later hebben wij samen met kennissen op de paardenmarkt een leuke pony gekocht die eigenlijk bedoeld was voor het nichtje van de medekopers. Uiteindelijk is ook die pony bij mij terechtgekomen, ook deze pony was drachtig en kwam wederom een heel leuk veulen uit. Ik heb beiden pony’s in de Z uitgebracht. Daarna ben ik overgestapt naar de paarden en met mijn eerste paard rijd ik Grand prix, inmiddels staan er zes wedstrijdpaarden op stal. Ik heb nu meerdere warmbloeden staan en een Friese sterhengst genaamd Fedde.

Waarom ben je dressuur gaan rijden en wat spreekt je er zo in aan?

Waarom ik precies dressuur ben gaan rijden dat kan ik je niet vertellen, want ik heb ook lang op een springstal gewerkt in Nijkerk. Ik heb daar veel gesprongen en dat vind ik wel gaaf en ik heb er wel feeling voor maar passie ligt meer bij de dressuur.Misschien dat ik nog wel ga mennen, ik kan best een eindje wegsturen. Maar de gedachte is nu nog dat ik het bij dressuurrijden houd.

‘’Sijtsma Dressage draait om passie voor paarden en dressuur! ‘’

Wanneer bedacht je dat je professioneel ruiter wilde worden?

Dat begon al heel vroeg bij mij, ik wilde de nieuwe Anky van Grunsven worden. Op een gegeven moment verhuisde mijn trainer naar Nijkerk en woonde hij op hetzelfde landgoed als Adelinde Cornelisse. Toen wilde in natuurlijk de nieuwe Adelinde worden, want die vond ik toen véél beter.

Ik zou nu het liefst internationaal goed rijden, een teamruiter worden dat hoeft niet van mij, maar als het gebeurd zou het wel leuk zijn. Het belangrijkste voor mij, voor de paarden die ik nu rijd en de paarden die nog gaan komen, is de band met ze. Ik denk dat ik ver met ze ga komen door de band die ik met mijn paarden heb, maar ik vind een band belangrijker dan prestaties.

Wat is de gaafste wedstrijd die je gereden heb?

In 2019 heb ik in Exloo mijn eerste internationale wedstrijd gereden met Eye Catcher in de lichte tour. Ik vond dat zo indrukwekkend. Daarna hebben we helaas door Corona en door een blessure bij mijn paard niet meer internationaal kunnen starten. Dus Exloo was voor mij echt het meest bijzonder ooit, ook omdat er zo veel ruiters vanuit heel Europa startten.

Welke paarden rijd je nu?

Ik heb mijn eerste paard nog, Black Power. Ik heb hem als jong paard van vier van mijn vader gekregen en zelf alles aangeleerd, inmiddels rijden we Grand Prix. Ik wilde graag groene paarden omdat ik mijn pony’s ook zelf beleerde. Daarna is Eye Catcher op mijn pad gekomen, die heb gekocht toen hij L1 liep. Ik kocht Eye Catcher voor de handel maar ik wilde hem niet verkopen, dus ben ik naar een derde paard voor de handel gaan zoeken.

Dat werd Toti (Total Touch) hij is een volle broer van de goedgekeurde hengst Toto’s boy. Toti heeft een apart verhaal, hij was altijd heel relaxt en hij was een hengst die ik met een losse teugel kon uitstappen. Op een geven moment is dat omgeslagen en is hij meer een rodeopaard geworden dan een braaf dressuurpaard. Ik heb hem laten castreren maar dat hielp niet en hij had steeds terugkerende oogproblemen. Toen hij voor een oogoperatie naar de kliniek in Utrecht ging hebben we besloten om het oog er later uit te laten halen. Dat heeft hem zo veel goed gedaan want hij heeft achteraf veel pijn gehad door de druk op zijn oog. Nu is het een heel blij, gelukkig en vooral relaxt paard zonder pijn met een oog minder. Inmiddels loopt hij Z1 en ik hoop dat hij Eye Catcher achterna gaat qua niveau.

Dan heb ik nog een vos staan die hengst is, echt een clown, maar wel een heel fijn rijpaard. Ik heb besloten om hem uit de verkoop te halen toen ik Toti liet opereren. Ik heb ook besloten om niet actief meer paarden te verkopen omdat ik echt de tijd met mijn paarden wil nemen zonder de druk van de handel. Ik rijd ook nog wel een paard voor eigenaren, Kaptein. Die is zes en was niet zo moedig in het begin. Dat gaat nu heel goed en hij wordt langzaam moediger, het is het idee dat de dochter van de eigenaar de teugels over een tijdje overneemt.

Dan hebben we nog onze sterhengst staan, Fedde. Ik heb vroeger al Friese paarden gereden en wilde na de verkoop van een Friese hengst graag een andere op stal. Ik wilde helemaal niet Fedde uitproberen, maar toen ik er eenmaal op zat voor een proefrit en aandraafde wisten ik en mijn moeder het zeker; dit was het paard!

Kun je wat meer over Iris Sijtsma Dressage vertellen?

Ik heb de Orun 4 opleiding gedaan en ik gaf veel les, dat kon natuurlijk niet zomaar. Ik zat zelf bij een talententeam en wilde dat anders, dus toen heb ik mijn eigen team opgericht; Sijtsma Dressage Talents. Daar moest natuurlijk wel een naam aan hangen; Sijtsma Dressage. Ik heb nu zes ruiters in mijn team die elke twee weken een halfuur les krijgen, ik organiseer ook van alles voor ze zoals een training op een robotpaard en een proefgerichte clinic. Het bleef niet alleen bij Sijtsma Dressage, we hebben ook onze webshop www.bridlesandmore.com waar we ook de producten van Hidez Benelux verkopen. En ik rijd natuurlijk onze paarden.


Wat is het leukste aan je werk?

Sijtsma Dressage draait om passie voor paarden en dressuur! Ik vind het belangrijk om alles zelf in de hand te hebben omdat ik alles zo goed mogelijk voor de paarden wil hebben. Ik ben daarom echt vanuit passie en bevlogenheid mijn eigen stal begonnen.

Wat zijn jouw favoriete producten uit onze webshop?

Ik ben in aanraking gekomen met Hidez Benelux door de compressiepakken, Eye Catcher heeft er altijd een op de trailer op voor zijn spieren en dat werkt echt geweldig. De Copper Hawk en de L-mesitran zijn ook geweldig. Maar de hoefolie van Duo-Protect is ook echt heel fijn om te gebruiken!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave