Blog van erkend dierenarts over einschuss en compressietechniek

HIDEZ

Ik ben Isabelle Janssens en ik ben zelf Erkend paardendierenarts. Ik rij een achtjarige Friese Model Sport merrie. Deze merrie heeft inmiddels 6 winstpunten in het Z1 en daarnaast wordt ze voor de fokkerij gebruikt. Helaas heeft zij twee jaar geleden voor het eerst een Einschuss been (Lymfadenitis) gekregen, na de behandeling werd het been gelukkig snel dunner. Helaas heeft de merrie na deze keer nog 4 keer opnieuw een Einschuss been gekregen. 

Vanwege de dracht konden wij haar niet zomaar alle medicatie toedienen, waardoor het been langer dik bleef. Hierdoor is er steeds meer littekenweefsel gaan vormen in het been en kunnen de lymfevaten het vocht niet goed meer uit het been omhoog het lichaam in krijgen. Het zichtbare gevolg is dat het been niet meer dun wordt, maar heel erg dik en vol blijft. Vandaar dat ik de Hidez compressiekous met inzetstukken ben gaan gebruiken. De kous is gemakkelijk door iedereen om te krijgen en kan niet verkeerd aangelegd worden, wat bij een verband of bandage wel het geval is. Daarnaast is de kous in breedte te verstellen met de verschillende inzetstukken. 

In het begin paste de kous alleen maar om door een van de grootste inzetstukken te gebruiken, maar je zult al snel merken dat je steeds een kleinere maat kunt gebruiken. Doordat de lymfevaten kapot zijn zal het been wel weer vol lopen als de kous een aantal dagen niet gebruikt wordt, maar met de kous ’s avonds om blijft het been mooi slank en schoon en droog. Doordat het been mooi schoon en droog blijft is het been ook minder gevoelig voor mok en als er wel wat mok zit merk je dit snel op, omdat je het been nu elke dag in handen hebt. Mok is namelijk een toegangspoort voor bacteriën, die op hun beurt weer een Einschuss been kunnen veroorzaken. Op de dag heb ik de kous vaak af, doordat de merrie op de dag ook buiten staat en beweegt blijft het been dan ook mooi dun. Het is natuurlijk wel van belang om de kous mooi schoon en droog te houden, maar hij is makkelijk te wassen en droogt snel.

Ook hebben wij op de kliniek nog een paard gehad met een enorme wond die van de oksel tot en met de kogel van het voorbeen liep. Bij dit paard hebben wij het Hidez pak uitgeprobeerd. Door het pak bleef het verband mooi op zijn plaats zitten en zakte het minder snel af. Doordat het pak ook tegendruk gaf op de wond hoefden we het been minder dik in het verband te zetten wat een heleboel verbandmateriaal scheelde. Daarnaast kan het verkeerd aanleggen van verband meer schade toebrengen dan dat het goed doet. Dus op het moment dat een wond bijna dicht zit maar nog wel zeer kwetsbaar is kan een Hidez pak of kous deze beschermen, eventueel met een laag polstering of gamgee (zacht verband) eronder, waardoor de eigenaar de zorg voor de wond eerder kan overnemen.

Ik ben zelf dan ook zeer te spreken over de Hidez pakken en kousen en denk dat het voor wonden en het onder controle houden van dikke benen een goede uitkomst is.

Isabelle Jansse

Bent u geintresseerd in compressie producten bekijk dan op de webshop http://hidez.nl naar de mogelijkheden. Voor meer info kun je altijd bij ons terecht. Wij hebben ook op de webshop bij nieuws een goude wondgenezings in 3 stappen module handig om te lezen!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave